Skip to main content

Hoe bewaar je chocolade het beste? Daarover gaat deze blog.

Je zou het misschien niet zeggen, maar chocolade is een erg gevoelig product. Licht, lucht, vocht, temperatuur en omgevingsgeuren kunnen allemaal de kwaliteit van chocolade beïnvloeden. En niet op een positieve manier. Dus hoe bewaar je chocolade dan het beste, zodat je bij elke hap optimaal kunt genieten van dit lekkers?

Chocolade bewaren in de koelkast

Chocolade blijft op zijn best als je het droog, donker en koel bewaart. Daarom bewaren veel mensen chocolade in de koelkast. En dat is een beetje riskant. De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is  een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming. Een koelkast is aan de binnenkant vochtig en dat vocht kan op de chocolade slaan. Hierdoor kunnen de suikers in de chocolade oplossen. Haal je de chocolade uit de koelkast dan verdampt het vocht en blijven de suikerkristallen achter op de chocolade en vormen een dun wit laagje. De chocolade is dan niet bedorven, maar het ziet er niet meer zo smakelijk uit en het ligt ook minder lekker in de mond. In vaktaal noemen we dit suikerrijp of sugarbloom.

Chocolade bij hoge temperaturen

Chocolade vindt een te hoge temperatuur ook niet leuk. Boven de 25 graden beginnen de vetkristallen in de cacaoboter te smelten en treedt de cacaoboter uit de chocolade. Ook dan kan er een witte laag op de chocolade worden gevormd die we vetrijp of fatbloom noemen.

Wil je chocolade straks met de zomerse temperaturen toch in de koelkast bewaren om te voorkomen dat het smelt? Verpak de chocolade dan zoveel mogelijk donker en luchtdicht door er bijvoorbeeld een goed sluitende plastic zak omheen te wikkelen. Voordat je dan van je heerlijke chocolade kunt genieten, moet je deze wel eerst verpakt en wel op kamertemperatuur laten komen!

Zo bewaar je chocolade echt het beste

Tot slot de allerbeste bewaartip: niet bewaren! Gewoon na aankoop een kopje koffie of thee zetten, lekker gaan zitten en genieten van die chocolade. Dan weet je zeker dat het niet bederft.