Skip to main content

Je zou het misschien niet zeggen, maar chocolade is een erg gevoelig product. Licht, lucht, vocht, temperatuur en omgevingsgeuren kunnen de kwaliteit van chocolade op een negatieve manier beïnvloeden.

Zo bewaren veel mensen chocolade in de koelkast. En daar moet je toch een beetje voorzichtig mee zijn. De beste bewaartemperatuur voor chocolade zonder vulling ligt tussen de 12⁰C en 20⁰C, voor bonbons rond de 12⁰C en dat terwijl de temperatuur van de koelkast zo rond 3⁰C à 4⁰C ligt. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming. Een koelkast is aan de binnenkant vochtig en dat vocht kan op de chocolade slaan. Hierdoor kunnen de suikers in de chocolade oplossen. Haal je de chocolade uit de koelkast dan verdampt het vocht en blijven de suikerkristallen als een dun wit laagje achter op de chocolade. De chocolade is dan niet bedorven, maar ziet er niet meer zo smakelijk uit en ligt ook minder lekker in de mond. In vaktaal noemen we dit suikerrijp of sugarbloom.

Een te hoge temperatuur is ook niet goed, want boven de 25⁰C beginnen de vetkristallen in de cacaoboter te smelten en treedt de cacaoboter uit de chocolade. Ook dan kan er een witte laag op de chocolade worden gevormd die we vetrijp of fatbloom noemen.

Wil je chocolade straks met de zomerse temperaturen toch in de koelkast bewaren dan kun je deze het beste zoveel mogelijk donker en luchtdicht verpakken door er bijvoorbeeld een goed sluitende plastic zak omheen te wikkelen. Voordat je dan van je heerlijke chocolade kunt genieten, moet je deze wel eerst verpakt en wel op kamertemperatuur laten komen!

Tot slot de allerbeste bewaartip: niet bewaren! Gewoon na aankoop een kopje koffie of thee zetten, lekker gaan zitten en genieten van die chocolade. Kan het zeker niet bederven.