Skip to main content

Ik krijg regelmatig vragen van klanten en deelnemers aan de workshops chocolade maken over witte chocolade. En vrijwel iedereen beweert dat witte chocolade helemaal geen chocolade is. Maar klopt dat eigenlijk wel? Lees hieronder hoe het in elkaar zit.

Wetgeving over chocolade

In Nederland hebben we overal wetgeving over, dus is er ook wetgeving over chocolade gemaakt. Hierin staat onder andere aan welke eisen chocolade moet voldoen en wanneer een product geen chocolade meer mag heten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er teveel kunstmatige stoffen in het product zitten of andere vetstoffen dan cacaoboter zijn gebruikt. In onze wetgeving, of beter het ‘Warenwetbesluit Cacao en chocolade’, staat over chocolade in het algemeen het volgende: het is de waar die wordt verkregen uit cacaoproducten en suikers. Over witte chocolade zegt het besluit: deze chocolade is de waar die wordt verkregen uit cacaoboter, melk of melkproducten en suikers. En cacaoboter is een cacaoproduct. Het is namelijk het plantaardige vet dat men rechtstreeks uit de cacaobonen haalt wanneer deze wordt uitgeperst tijdens het productieproces van chocolade. Cacaobonen zijn dus het basis ingrediënt voor het maken chocolade! Zonder de cacaobonen en de cacaoboter kunnen we simpelweg geen chocolade maken.

Moraal van dit verhaal

Om een lang en best ingewikkeld verhaal simpel te maken: witte chocolade is dus wel degelijk chocolade als het aan de Nederlandse wetgeving voldoet. En als je een goede kwaliteit koopt dan is deze chocolade minstens net zo lekker als melkchocolade of pure chocolade. Geniet dus vooral van de romige en zoete smaak van dit lekkers!